Hoe was je je bespoten voeding?

Bespoten groente en fruit goed wassen, dat gaat het beste met een oplossing van 1 theelepel natriumbicarbonaat (=baking soda of baksoda) op 1,5 liter water. Leg daar je groente en fruit in voor 12 minuten voor het beste resultaat. Hiermee verdwijnt het grootste deel van de bestrijdingsmiddelen.

“Effectieve wasmethode bij verminderen van pesticiden”

De onderzoekers pasten twee algemeen gebruikte pesticiden toe: fungicide thiabendazool en het insecticide phosmet. Uit eerder onderzoek is gebleken dat fungicide thiabendazool appelschillen kan doordringen. Na het aanbrengen van de bestrijdingsmiddelen werden de appels met drie verschillende vloeistoffen gewassen: met leidingwater, met een oplossing van één procent baksoda/water en met een door de Amerikaanse EPA goedgekeurde commerciële bleekoplossing die vaak bij productie wordt gebruikt. Uit het onderzoek bleek dat de oplossing met baksoda het effectiefst is bij het verminderen van pesticiden.

Na een duur van twaalf tot vijftien minuten werd 80 procent van de thiabendazool verwijderd en 96 procent van de phosmet. Het verschil in percentage is te verklaren door de grotere absorptie van thiabendazool door de appel. Zo dringt thiabendazool tot 80 micrometer diep de appel in en bij phosmet slechts tot twintig micrometer. Wanneer een appel gedurende twee minuten wordt gewassen is dit volgens de onderzoekers met kraanwater of de bleekoplossing veel minder effectief.”

Bron: The optimist