Consistente, duurzame veranderingen in je voedings- en levensstijl breng je stap voor stap aan. Ik help je heel graag om jouw doel te bereiken. Als jij het fijn vindt, kunnen we samen stappen ondernemen, de eerste zetten we met een intakegesprek.
Omdat niet alles tegelijk kan, en we dus stap voor stap te werk gaan, maken we tijdens het intakegesprek een plan, en werk ik na het intakegesprek bij voorkeur verder op trajectbasis.
Tijdens het proces waarin jij vervolgens aan de slag gaat met je gezondheid, begeleid ik je. Er komen vragen bij je op die je vaak het liefst meteen wil stellen, en niet kunnen wachten op een volgende afspraak. Die vragen beantwoord ik graag, maar ook dat kost tijd. Die tijd en aandacht die je verdient, wil ik je kunnen geven.
Daarbij is vier gesprekken een praktisch uitgangspunt als je bedenkt dat er vaak na het intakegesprek gekozen wordt voor een onderzoek, die je in het tweede gesprek bespreekt. Evenals het voedingsdagboek dat we inzetten, ook dat bespreken we in het tweede gesprek.
Je gaat de tips en adviezen toepassen, waarbij het fijn is om twee follow-up gesprekken te hebben. In tussentijd mag je wekelijks vragen stellen per e-mail of Whatsapp.
Net als naar een fysiotherapeut, manueel therapeut of osteopaat, ga je ook niet slechts één keer naar een orthomoleculair therapeut. Resultaat behalen en het verbeteren van je gezondheid is een proces, en met één bezoekje los je weinig op. Niemand past van de ene op de andere dag opeens andere leefgewoontes toe, dat moet groeien. Geef jezelf die tijd!
Het stellen van vragen via de mail of whatsapp is geen mogelijkheid meer bij losse consulten, omdat ik simpelweg niet de hele dag kosteloos vragen kan beantwoorden, simple as that.
Wil je graag verder op losse consultbasis, dan is dat mogelijk, maar er is dan géén ruimte voor vragen per e-mail of WhatsApp. Voor verdere communicatie en bij vragen boek je daarom een apart consult of telefonisch updategesprek.
Omdat je zo veel gerichter te werk kan gaan en niet onnodig tijd, geld en middelen verspilt aan verdenkingen waarvan je niet zeker weet of er sprake van is. Meten is weten.
Een darmscreening is een ontlastingstest die meteen inzicht geeft in wat zich afspeelt in jouw darmen. Zo zegt het iets over eventuele ontstekingen en over de samenstelling van jouw darmbacteriën. Omdat iedere bacterie en iedere marker zijn eigen aanpak verdient, hoef je niet ‘met hagel te schieten’. Het doel is immers om efficiënt en blijvend jouw klachten te verminderen.
Als je niet minimaal twee tot drie keer per week vette vis eet, kom je essentiële vetzuren te kort.
Wanneer je niet voldoende vette vis met je voeding binnenkrijgt, is het belangrijk om te suppleren. De visolie die ik meestal adviseer is die van Eqology. Dat is een vloeibare olie – met een aangename smaak – die je daarmee dus ook makkelijk kan doseren. Je kan kiezen uit een citroen- of sinaasappelsmaak.
Wanneer je capsules zou willen, adviseer ik die van Care By Nature. Vergeet je kortingscode BELLYBALANCE niet in dat geval.
Er zit veel verschil in kwaliteit van de omega 3-supplementen. Mijn keuze voor deze twee producten is vanwege de goede (duurzame) kwaliteit, geen rotzooi en de goede, hoge dosering.
Hieronder vind je nog wat meer info over deze twee producten. Kies liever niet voor iets van Kruidvat, Etos of Holland & Barrett, daar heb je weinig tot niets aan.
Yes, deels althans. Met koemelkzuivel bedoel ik alle koemelk, dus ook lactose. Lactose is melksuiker en melkeiwit heet caseïne. In lactosevrije producten zit nog steeds het melkeiwit wat juist vaak de boosdoener is. Koemelkvrij is dus ook geen lactosevrije producten.
Soja kan, maar liever niet te veel en niet iedere dag. Soja is namelijk een fyto-oestrogeen en dat beïnvloedt je hormoonhuishouding, met name oestrogeen. Hierdoor kan je dus (bij lang gebruik) PMS-gerelateerde klachten krijgen. Soja is dus niet de beste zuivelvervanger, en datzelfde geldt voor vleesvervangers waarin vaak soja wordt gebruikt.
Als vervangers voor koemelkzuivel kan je ook denken aan kokosyoghurt of havermout met bio havermelk (let op dat er geen raapzaad- en/of koolzaadolie in de plantaardige melk zit). Ook havermelk is niet de beste optie. Schapen- of geitenyoghurt kan ook een fijne vervanger zijn. Hierin zit echter wel lactose. Dus als lactose hetgeen is waar je aantoonbaar niet goed tegen kan, is de kans groot dat je ook niet goed tegen schapen- of geitenzuivel kan.
Het kan zijn dat de dosering voor jou net wat te hoog is en/of de ontgifting te snel gaat. Schroef dan even terug en verlaag je dosering of stop er even mee. Acné, uitslag en vage klachten kunnen voorkomen bij een zogenaamde Herxheimer-reactie, die we willen voorkomen.
Wanneer we hebben ingezet op ontgifting, kan het zijn dat je te snel ontgift met deze symptomen. Bij ontgiften hoort echter vaak een beetje hoofdpijn, maar het mag je niet belemmeren in je dagelijkse bezigheden.
Soja is een zogenaamde fyto-oestrogeen en dat beïnvloedt je hormoonhuishouding, met name oestrogeen. Hierdoor kan je dus (bij lang gebruik) PMS-gerelateerde klachten krijgen. Soja is dus niet de beste zuivelvervanger, en datzelfde geldt voor vleesvervangers waarin vaak soja wordt gebruikt.
Als therapeut heb ik kennis van een heel groot deel van de beschikbare, goede supplementen die jou verder helpen. Ik heb dan ook heel bewuste keuzes gemaakt voor genoemde supplementen met hun specifieke samenstelling en doseringen.
Wanneer je andere formules of merken gebruikt, verschilt de samenstelling en dosering in de meeste gevallen wezenlijk. Er zit veel verschil in werkzame stoffen en doseringen, en ik heb bij jouw advies nadrukkelijk rekening gehouden met de dosering en evt. contra-indicaties of stoffen (én medicatie!) die niet samen kunnen of elkaar bijten. Ik heb jouw veiligheid en welzijn voor ogen. Als je zwanger bent bijvoorbeeld, mag je niet een te hoge dosering van vitamine A of adaptogenen binnenkrijgen.
Wil je iets anders gebruiken, vraag het dan even. Ik wil je tot niets verplichten, maar ik wil wel dat je het beoogde resultaat behaalt en dat kán bemoeilijkt worden door het gebruik van andere suppletie dat door mij geadviseerd.
In je ruimbagage kan je gemakkelijk capsules, poeders en pillen meenemen. Vloeistoffen ook maar pak ze goed in tegen het lekker en tegen de lage temperaturen. Probeer alles te allen tijde mee te nemen in de originele verpakking zodat er geen twijfel kan bestaan over de inhoud.
Een multi, magnesium en B12 kan je evt. ook bij elkaar in één potje doen. Ik maak dan een velletje met de stickers van die potjes of maak een foto zodat ik die kan laten zien als er vragen worden gesteld.
Natuurlijk kan je bijvoorbeeld de losse zakjes Symflora/probiotica meenemen zonder de kartonnen doos.
De originele verpakking van het supplement beter beschermt tegen vocht en lucht dan bijvoorbeeld een pillendoosje? Nog een goede reden om je vitaminepillen in de originele verpakking te bewaren.
Check hier mijn artikel over supplementen meenemen op vakantie als je gaat vliegen!
Reis je alleen met handbagage, dan zijn supplementen in tablet, capsule en poedervorm meestal geen probleem zolang de supplementen ook toegestaan zijn in het land van bestemming. Bij vloeibare supplementen zoals de SynOmega-3 moet je rekening houden met de voorwaarden die gesteld worden rond vloeistoffen. Per vloeistof mag je maximaal 100 ml meenemen en in totaal mag je in je handbagage niet meer dan 1 liter vloeistof meenemen.
lees HIER meer in mijn blog over supplementen op reis.
Tip: Leg je supplementen bij het inpakken van je koffer altijd bovenop je kleding. Bij een controle hoeft dan niet je hele tas overhoopgehaald te worden.
Bron: Bonusan.nl –
Je schaft een online product en/of opname aan en er is daarom geen mogelijkheid om vragen te stellen. Wel staat het je vrij om een consult (online of live) te boeken waarin ik al je vragen kan beantwoorden.
Wat betreft de prijzen van online aanbieders en bijvoorbeeld de websites Vitakruid en Vitals; let goed op dat je geen appels met peren vergelijkt! Ik raad bijvoorbeeld voor de Elke Dag Mama van Vitals altijd de TABLETTEN aan. Niet de capsules. De capsules adviseer ik slechts wanneer je niet zo makkelijk een grotere tablet wegslikt.
Het verschil zit ‘m hierbij in de dosering; van de capsules moet je er twee per dag nemen, van de tabletten 1. Daardoor zijn tabletten per saldo goedkoper.
Bijvoorbeeld: met de kortingscode BELLYBALANCE zou je op de website van Vitals voor de tabletten op €33,96 uitkomen en bij online drogist op €31,96. Als je dit combineert met de Ultra Pure EPA/DHA op de website van Vitals dan betaal je ook geen verzendkosten.
Daarnaast zit er tussen de website en online drogist na aftrek van de korting nog een klein verschil omdat de grote websites bij bulk kunnen inkopen (denk aan duizenden euro’s tegelijk) en de praktijken van de therapeuten kunnen dit – meestal – niet. Met de kortingscode BELLYBALANCE krijg ik een heel klein percentage. De grote websites ‘verpesten’ het dus een beetje voor de beroepsgroep, maar ik begrijp helemaal dat iedere Euro telt. Aan jou de keuze.
Omdat ik aangesloten ben bij beroepsvereniging MBOG komen de kosten van consulten in aanmerking voor vergoeding. Meestal is dat een bepaald bedrag, dus niet de gehele factuur wordt vergoed.
Let op: kosten van tests en supplementen worden nooit vergoed.
Orthomoleculaire geneeskunde valt onder de vergoeding ‘alternatieve geneeswijzen’ in aanvullende zorgverzekeringen. Omdat het niet onder de basisverzekering valt, hoef je ook geen (vrijwillig) eigen risico te betalen.
Niet alle zorgverzekeringen vergoeden orthomoleculaire geneeskunde. Kijk in de details van je polisvoorwaarden wat jouw verzekeraar vergoed. Let op dat als je verschillende alternatieve behandelingen ondergaat, bijvoorbeeld orthomoleculaire geneeskunde en acupunctuur, er maximale vergoeding geldt voor alle alternatieve behandelingen bij elkaar.