Wist je dat je darmen en hormonen nauw met elkaar verbonden zijn? Een gezond darmmicrobioom is machtig belangrijk voor een gebalanceerde hormoonhuishouding.
Ik vertel je er wat meer over omdat je je wellicht afvraagt wat ik met mijn focus op darmen in vrédesnaam met hormonen doe. > Ontzettend veel!
➡️ Alles hangt namelijk met elkaar samen.
🦠 Onze darmbacteriën helpen bij de afbraak en recycling van hormonen zoals oestrogeen. Een onbalans in deze bacteriën kan daarom leiden tot een opstapeling van oestrogeen, wat problemen zoals PMS, PCOS en PMDD kan verergeren.
🫶🏻En wat denk je van onze lever; een waanzinnig orgaan dat een belangrijke rol speelt in het afbreken en afvoeren van afvalstoffen, en dus ook bijvoorbeeld een overschot aan bepaalde hormonen.
💪 Een gezonde darm helpt ook ontstekingen te verminderen. Chronische ontstekingen kunnen de hormoonproductie en -balans verstoren, wat leidt tot symptomen als vermoeidheid en stemmingswisselingen.
Je kan denken aan nog veel meer ontstekingen, zoals blaasontstekingen, terugkerende schimmelinfecties, en denk ook aan ontstekingen in je huid, zoals acne.
🌱Daarnaast zijn je darmen verantwoordelijk voor de opname van essentiële voedingsstoffen zoals magnesium en B-vitaminen, die nodig zijn voor de productie en regulatie van hormonen.
🧘♀️ Last but not least: gezonde darmen kunnen helpen bij het reguleren van de productie van stresshormonen zoals cortisol. Minder stress betekent vaak een betere hormoonbalans!
Zorg daarom goed voor je darmen met een vezelrijk, gevarieerd dieet, beweging en drink voldoende water om je hormonale gezondheid te ondersteunen. 🌿💚
💡Let op: niets is voor iedereen hetzelfde. Daarom is het belangrijke dat je weet wat er bij jou speelt zodat je niet met een schot hagel je problemen probeert op te lossen. Random dingen gaan slikken omdat ‘je hebt gehoord dat het goed is voor je’ is de oplossing niet.
🔬 Een darmmicrobioomtest of hormoonspeekseltest is laagdrempelig en geeft veel inzicht, zeker als je klachten hebt.
Een van de meest voorkomende symptomen van PMS is prikkelbaarheid in de week voorafgaand aan de menstruatie. Meestal is dit een indicatie van een sterke daling van het progesterongehalte, een hormoon dat het zenuwstelsel kalmeert en ontstekingen vermindert. Er is ook een duidelijk verband tussen stressniveaus in deze periode en de ernst van de prikkelbaarheid.
Wat hier belangrijk is, is het verband tussen de bijnierfunctie en het progesteronniveau in het lichaam. Bij verhoogde stress stijgt de vraag naar de productie van cortisol. Aangezien cortisol uiteindelijk uit progesteron wordt geproduceerd (zie onderstaand schema), zal een verhoogde cortisolproductie progesteron ‘stelen’ en de afname ervan veroorzaken. Naast verhoogde prikkelbaarheid kan er ook sprake zijn van verhoogde ontstekingsniveaus die zich uiten als lichaamspijn. Hoofdpijn en migraine kunnen ook vaak voorkomen in deze situatie, net als verhoogde angstniveaus.
De hormooncascade, cortisol en de invloed ervan op de progesteronproductie.
Als je lange tijd veel stress hebt gehad en een tekort aan bepaalde hormonen wordt vermoed, is mijn advies om een test uit te voeren om zowel de bijnier- als de voortplantingshormoonfunctie te beoordelen. Als de productie van progesteronmetabolieten laag is, in combinatie met een verhoogd cortisol, dan kan bijnierbehandeling gerechtvaardigd zijn. Het ondersteunen van de leverfunctie (met name de methylatie) en stimuleren van progesteron is hierbij ook mogelijk. Meestal normaliseert het progesteron in de volgende cycli en nemen de symptomen af.
Testen doe je in dit geval heel eenvoudig met een hormoonspeekseltest.
Wil je meer weten en onderzoeken hoe het zit met jouw hormonen? Neem dan contact op via het contactformulier of boek een gratis informatie call in onderaan deze pagina.