Dat er landelijk aandacht is voor het veelvuldige en soms klakkeloze gebruik van deze middelen, komt als geroepen. In de praktijk zie ik meer dan de helft van mijn cliënten een B12-tekort hebben, waarbij een groot deel inderdaad langdurig maagzuurrremmers gebruikt.

Vaak te weinig maagzuur in plaats van te veel
Wist je dat in 40% van de gevallen een verdenking van een teveel aan maagzuur, het juist een tekort aan maagzuur betreft? Dat is eenvoudig te testen, maar wordt vaak niet gedaan. Reden? Onbekend. Een tekort aan maagzuur is net zo vervelend en schaadt je spijsvertering. Het is echter ook prima aan te pakken met natuurlijk huis-tuin-en-keuken-middelen.

Mocht de maagzuurremmer al terecht gebruikt worden, dan duurt het gebruik vaak veel langer dan nodig. Soms zelfs jarenlang, zonder dat dat nodig is of controle daarop. Vitamine B12 heeft een stofje uit de maagwand (de zgn. intrinsieke factor) nodig om zich aan te binden voor opname in het lichaam. Wanneer een maagzuurremmer hier een beschermend laagje overheen legt, krijgt dit proces niet tot nauwelijks kans.

Tekort aan vitamine B12 
Super dat benoemd wordt dat langdurig gebruik van middelen als Omeprazol en Pantoprazol een tekort aan vitamine B12 tot gevolg hebben. Echter, als we niet weten waarom B12 zo’n machtig belangrijke vitamine is, is de motivatie om te stoppen misschien nog niet groot genoeg.

Wist je dat een B12-tekort veel gezichten heeft en tot chronische klachten en (onomkeerbare) schade kan leiden? Chronische vermoeidheid, darmklachten, een falende afweer, depressie, het optreden van allergieen, verlaagde vruchtbaarheid, dementie, het is een greep uit voorkomende klachten.

Als er al aan gedacht wordt om deze waarde te prikken, worden bij het huidige bloedonderzoek onjuiste normaalwaarden gehanteerd waardoor mensen met klachten door blijven lopen. Ook wordt er vaak niet gekeken naar de combinatie met foliumzuur en vitamine B6, waarmee B12 een synergie heeft.

Test je B12-waarde
Testen kan regulier, maar wist je dat je dat ook zelf kan doen? De kosten van dit onderzoek zijn ook nog eens te overzien. Het zou voor iedereen goed zijn om hier eens een controle uit te voeren, juist voordat je begint met B12-suppletie. Start niet zonder een beginwaarde te hebben en suppleer niets zomaar. Er zit ook nogal wat verschil in suppletie, er is een hoop rotzooi te koop op de markt.

Met deze test van Mijn Labtest kom je eenvoudig met een vingerprik thuis te weten wat je B12-waarde is. Gebruik deze test van Mijn Labtest.