Maagzuurremmers: heb jij ze wel écht (nog steeds) nodig?

Wist je dat in 40% van de gevallen een verdenking van een teveel aan maagzuur, het juist een tekort aan maagzuur betreft? En dat een tekort vaak dezelfde symptomen geeft als een teveel aan maagzuur?

Dat er landelijk aandacht is voor het veelvuldige en soms klakkeloze gebruik van deze middelen, komt als geroepen. In de praktijk zie ik meer dan de helft van mijn cliënten een B12-tekort hebben, waarbij een groot deel langdurig maagzuurrremmers gebruikt.

Vaak te weinig maagzuur in plaats van te veel
Of er een teveel of een tekort is aan maagzuur, is eenvoudig te testen. Helaas wordt dat zelden of niet gedaan. Reden? Onbekend. 
Een tekort aan maagzuur is net zo vervelend, heeft grofweg dezelfde symptomen als een teveel, én een tekort schaadt je spijsvertering. Het is echter prima aan te pakken met natuurlijk huis-tuin-en-keuken-middelen.

Wanneer maagzuurremmers terecht en met goede reden gebruikt worden, duurt het gebruik echter vaak veel langer dan nodig. Soms zelfs jarenlang, zonder dat dat nodig is of dat er controle daarop plaatsvindt.
Vitamine B12 is een voorbeeld van een belangrijke stof die je tekort kan komen bij langdurig gebruik van maagzuurremmers. 

Vitamine B12 heeft namelijk een stofje uit de maagwand (de zogenaamde ‘intrinsieke factor’) nodig om zich aan te binden voor opname in het lichaam. Wanneer een maagzuurremmer een beschermend laagje over je maagwand legt, krijgt dit proces niet tot nauwelijks kans.

 

Tekort aan vitamine B12 
Super dat benoemd wordt dat langdurig gebruik van middelen als Omeprazol en Pantoprazol een tekort aan vitamine B12 tot gevolg hebben. Echter, als we niet weten waarom B12 zo’n machtig belangrijke vitamine is, is de motivatie om te stoppen misschien nog niet groot genoeg.

Wist je dat een B12-tekort veel gezichten heeft en tot chronische klachten en (onomkeerbare) schade kan leiden? Chronische vermoeidheid, darmklachten, een falende afweer, depressie, het optreden van allergieën, verlaagde vruchtbaarheid, dementie, het is een greep uit voorkomende klachten.

 

Stichting B12-tekort
Omdat de schade die een langdurig B12-tekort ernstig kan zijn, is er een stichting in het leven geroepen die opkomt voor de belangen van mensen met een vitamine B12-tekort en informatie geeft over alle aspecten van een B12 tekort. Dit doet zij onder meer door het geven van voorlichting, het samenwerken met andere organisaties en onderzoekers en het bevorderen van lotgenotencontact: Stichting B12-tekort. 

Als er al aan gedacht wordt om deze waarde te prikken, worden bij het huidige bloedonderzoek onjuiste normaalwaarden gehanteerd waardoor mensen met klachten door blijven lopen. Ook wordt er vaak niet gekeken naar de combinatie met foliumzuur en vitamine B6, waarmee B12 een synergie heeft.

 

NOTE: het interpreteren van bloedwaarden is specialistisch werk. Een enkele waarde op zichzelf zegt vaak weinig en lang niet genoeg wanneer je klachten hebt. Neem daarom contact op als je écht hulp wilt hebben bij het zoeken naar de oorzaak van jouw klachten. 

Test je B12-waarde
Testen kan regulier, maar wist je dat je dat ook zelf kan doen? De kosten van dit onderzoek zijn ook nog eens te overzien. Het zou voor iedereen goed zijn om hier eens een controle uit te voeren, juist voordat je begint met B12-suppletie. Start niet zonder een beginwaarde te hebben en suppleer niets zomaar. Er zit ook nogal wat verschil in suppletie, er is een hoop rotzooi te koop op de markt.

Met de test ‘B12-tekort’ van Mijn Labtest kom je eenvoudig met een vingerprik thuis te weten wat je B12-waarde is. Gebruik deze test van Mijn Labtest.