Wat gezond zijn betekent in mij ogen? 

Dat IS DE MOGELIJKHEID HEBBEN OM ELKE DAG TE DOEN WAT JE HET LIEFSTE DOET.

Fleur Oudraad

Orthomoleculair darmtherapeut voor vrouwen met IBD en PDS

nadat ik bij mezelf de ziekte van Crohn met de juiste voeding, leefstijl en suppletie onder de duim heb gekregen, wilde ik anderen ook helpen. 

Ik help jou graag hetzelfde resultaat te bereiken zodat je weer lachend, met meer energie door het leven kan.

Om die reden ben ik in 2021 mijn praktijk voor orthomoleculaire therapie gestart. Vanuit mijn eigen ervaring met darm-, huid-, hormoon- en allergieproblemen ben ik in dit vak gerold. 

Zelf hoef ik in overleg met mijn artsen geen medicatie meer te gebruiken voor mijn ziekte van Crohn omdat ik weet welke voeding, suppletie en leefstijl bij mij past, en vooral: ik weet hoe mijn lichaam werkt en wat ik kan doen om mijn opvlammingen onder controle te krijgen. 

 

Met mijn kennis over de darmen, het immuunsysteem en hormonen weet ik de oorzaak van jouw probleem te achterhalen. Het uitvoeren van tests is hierbij mogelijk. Dit gaat in samenwerking met gerenommeerde laboratoria waarbij ik veel experts en collega’s achter me heb staan.

Opleiding
Ik heb onder andere de vierjarige beroepsopleiding gevolgd om jou van goed onderbouwde adviezen te voorzien. Het liefst werk ik met klinische tests om zoveel mogelijk de aansluiting met de reguliere geneeskunde te vinden. Om deze reden ben ik ook aangesloten bij beroepsvereniging MBOG op basis waarvan je factuur mogelijk in aanmerking komt voor vergoeding door je zorgverzekeraar.  

Hi! Ik ben Fleur en ben orthomoleculair therapeut geworden nadat bij mij zelf de Ziekte van Crohn werd geconstateerd. Dit gebeurde in 2013, alweer 10 jaar geleden.

In een notendop: mijn passie voor (orthomoleculaire) gezondheid komt letterlijk en figuurlijk door mijn buikgevoel. Tien jaar geleden kreeg ik de diagnose Ziekte van Crohn te horen, en de artsen gaven destijds aan dat ik mijn voeding niet hoefde aan te passen. Voor mijn gevoel kón dat niet kloppen, en ik ben gaan zoeken, dingen gaan proberen, lezen, zelf naar een orthomoleculair therapeut gegaan en geleerd over alles wat we als mensen eten en drinken. In je darmen ligt tenslotte de basis van je gezondheid. 

Je immuunsysteem wordt er gevormd na je geboorte en vanuit daar worden voedingsstoffen verteerd en opgenomen. Je darmmicrobioom is uniek en verdient aandacht en de juiste behandeling. Die is echter voor iedereen weer anders.

Inmiddels mag ik zelf zonder medicijnen door het leven en word ik nog halfjaarlijks gecheckt door de MDL-arts. De ziekte van Crohn is iets wat blijft, maar je kan het wel helpen om langdurig afwezig te laten zijn (in remissie zoals dat heet.) Die gezonde periodes en herstel gun ik ieder ander! 

Meer energie, minder vermoeidheid en vooral: weten wat je kan doen en eten als je constateert dat het even wat minder goed met je gaat. Wil jij dat ook?

Buikpijnkindje

Als baby had ik al veel last van buikpijn, eczeem, allergieën en een droge huid. Ik kon als baby’tje bijvoorbeeld niet tegen melk, suiker en varkensvlees. 

Toen ik 25 was, bleef ik na een heftige Salmonella-infectie en een half jaar flinke stress veel last houden van mijn buik. Na een aantal onderzoeken werd de diagnose ‘Ziekte van Crohn’ gesteld. Ik kreeg medicijnen en die zou ik de rest van mijn leven moeten gebruiken. Dat voelde alleen niet goed en kreeg al gauw last van allerlei bijwerkingen, zoals vermoeidheid, een nog rodere en droge huid en ook mijn cyclus had eronder te lijden. Daar moest toch iets aan te doen zijn?

Op de vraag of ik alles gewoon kon blijven eten, werd destijds geantwoord dat dat niet zoveel uitmaakte. ‘Je kan gewoon eten waar je zin in hebt. Wel een beetje gezond natuurlijk.’ Een held van een arts was het in mijn ogen, alleen het idee dat mijn dieet geen invloed zou hebben op deze ziekte klopte voor mijn gevoel niet. Gelukkig wordt daar tegenwoordig al anders mee omgegaan in de ziekenhuizen.

Alleen medicijnen slikken is de oplossing niet

Zeker, zonder de medicatie in het ziekenhuis had ik hier niet meer gezeten. Laten we daar duidelijk over zijn. Het gaat om het toepassen van het beste van twee werelden; medicatie, voeding, leefstijl en suppletie. Laten we daarbij onze gedachten en de kracht daarvan niet vergeten. Soms maakt de combinatie van dit alles op termijn medicatie overbodig.

Toen ik het ziekenhuis uitstapte met de diagnose Crohn, hoopte ik dat de medicijnen de oplossing zouden zijn. Dat was een mooie maar ook wat naïeve gedachte. Medicijnen zijn een enorme hulp, maar bewerkstelligen meestal geen remissie of zelfs herstel. Ik merkte vrij snel dat mijn dieet een grote rol speelde in mijn klachtenpatroon en daar begon de zoektocht.

Dat was geen makkelijk en soms eenzaam proces. Voor de start van deze zoektocht at ik zeker niet ongezond. 

Maar wat is ‘slecht’ of ‘goed’? 

Ik had het voedingspatroon van een gemiddelde Nederlander; ’s ochtends yoghurt of brood, ’s middags soep, salade of ook vaak brood. ’s Avonds braaf de door het Voedingscentrum aanbevolen 200 gram groente en wat vlees en pasta of andere koolhydraten. Maar helaas ging ik bijna iedere avond naar bed met een pijnlijke buik, zo bol als een ballon. Last but not least kreeg ik vaak rode vlekken in mijn gezicht wat me nog onzekerder maakte dan ik al was.

Orthomoleculaire therapie

Uiteindelijk kwam ik terecht bij een orthomoleculair therapeut die mij aanraadde om alle zuivel weg te laten uit mijn voeding. Ik vond het vreselijk want was gek op yoghurt! Ook gluten moest ik voorlopig laten staan. Mijn darmen moesten de kans krijgen om te helen en opnieuw worden ‘ingericht’ met de juiste darmbacteriën. Het kostte moeite maar er moest iets veranderen en… ik merkte effect!

Niet alleen mijn darmen werden beter, ook mijn huid werd rustiger. Ik ging me in voeding en vitaminen verdiepen, opleidingen volgen en ontdekte de effecten op mijn eigen lijf.  Daarvan werd ik niet alleen wijzer maar ik begon me alleen maar beter te voelen. Mijn energie is terug en ik weet wat ik moet doen als het weer even wat slechter met me gaat.
Ook in het ziekenhuis werd opgemerkt dat ik mijn ontstekingswaarden snel onder controle kreeg en mijn klachten snel herkende. Ik heb mezelf en het genezend vermogen van mijn lichaam leren kennen.

Deze ontdekkingstocht heeft niet alleen geleid tot een verandering in voedingspatroon. Mijn hele mindset en levensstijl is langzaam veranderd. Ik ben op alle vlakken sterker en veerkrachtiger geworden. Wanneer de bekende negatieve spiraal van weinig energie en nergens puf voor hebben de kop opsteekt, kan ik deze nu doorbreken door mezelf bij elkaar te rapen en tóch naar buiten te gaan en te bewegen. Dit kan ik omdat ik mijn lijf en geest letterlijk en figuurlijk met de juiste dingen voedt.

Wie ik ben?

Ik ben een vrolijke sportieveling die houdt van Bourgondische gezelligheid en buiten zijn. Andere plekken leren kennen en reizen vind ik heerlijk en heb mede daarom op veel verschillende plekken gewoond. Na mooie omzwervingen heb ik mijn plekje in Breda gevonden, waar ik inmiddels alweer 5 jaar woon met mijn allerliefste hond Izzy, een dot van een rescue uit Roemenië. Het ras? ‘Pure Roemeense liefde’. 

Graag spring ik in het diepe en ik doe dingen het liefst nét even anders dan anderen. Vaak noem ik mezelf een gekke mix van van alles; ik heb met zoveel verschillende dingen kennis mogen maken en vind zoveel leuk. Multi enthousiast zal ik maar zeggen. 

Nerd in schaapskleren
Na mijn studie notarieel recht ben ik in verschillende richtingen werkzaam geweest – ik zal je niet vermoeien met mijn hele CV – en uiteindelijk ben ik tijdens mijn werk bij Rabobank gestart met de opleiding voor Orthomoleculair therapeut. De vierjarige beroepsopleiding maak ik af, omdat orthomoleculair therapeut geen vak is dat je na een kleine 2 jaar kan uitoefenen als je écht wilt weten wat je doet en kwaliteit wil leveren. Er komt zó veel kennis bij kijken!

Iedereen verdient te weten wat ze het beste kan eten 
In mijn ogen verdient iedereen het om te weten wat voeding, levensstijl en supplementen met je doen, vooral wat ze voor je kunnen betekenen. Voeding is de basis. 

Keer op keer blijkt het opdoen van voldoende kennis over gezonde voeding niet vanzelfsprekend te zijn, terwijl het dat in mijn ogen wél zou moeten zijn. Op de basisschool zou er al veel meer aandacht voor moeten zijn en de ouders van nu hebben de verantwoordelijkheid deze kennis op te doen om ze door te geven aan een gezondere generatie. 

Fun facts