Ben jij Team-no-sleep? 
Een goede nachtrust begint overdag!

Een goede nachtrust is cruciaal voor onze gezondheid en welzijn. Helaas worstelen veel mensen met slaaptekort of slechte slaapkwaliteit. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige aanpassingen je slaaphygiëne verbeteren en weer genieten van een verkwikkende nachtrust.
Met deze simpele aanpassingen kun je je slaaphygiëne verbeteren en genieten van een diepere slaap en een beter herstel tijdens de nacht. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het aanpassen van je slaappatroon en word weer de beste versie van jezelf!

Verbeter je slaapkwaliteit

Door je slaaphygiëne te optimaliseren

De belangrijkste tips:

1. Ga op dezelfde tijd naar bed
Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Dit helpt je interne klok te reguleren en zorgt voor een consistent slaappatroon.

2. Creëer een ontspannende bedroutine
Ontwikkel een rustgevende routine voor het slapengaan. Dit kan bestaan uit lezen, een warm bad nemen, of mediteren. Vermijd stimulerende activiteiten zoals het kijken naar blauwe schermen vlak voor het slapen.

3. Beperk je schermgebruik en -tijd
Het blauwe licht van telefoons, tablets en computers kan je slaap verstoren. Probeer minstens een uur voor het slapengaan schermen te vermijden en kies voor ontspannende activiteiten zonder apparaten. Pak een boek, kruip tegen je lief aan of ga in bad bijvoorbeeld. 

4. Maak je slaapomgeving comfortabel
Zorg voor een koele, donkere en stille slaapkamer. Investeer in een comfortabel matras en kussens. Een goede slaapomgeving bevordert de slaapkwaliteit aanzienlijk.

Heb je baat bij een slaapmasker maar zit niets lekker? Probeer dan deze van Dore & Rose eens! Ze hebben ook nog eens machtig fijn kussenslopen die fijn zijn voor je huid. 

5. Let op je voeding en drankjes!
Vermijd grote maaltijden, cafeïne en alcohol, zeker vlak voor het slapengaan.  Deze kunnen je slaap verstoren en je lichaam onrustig maken tijdens de nacht.

Eet ook het liefst geen koolhydraten voordat je gaat slapen, dit verstoort een stabiele bloedsuikerspiegel en veroorzaakt dips in je slaap. Daardoor kan je vaker wakker worden. Ook zijn je spijsverteringsorganen nog actief wanneer je vlak voor het slapen nog eet, en er wordt dan (nog) geen groeihormoon aangemaakt, dat nodig is voor een goed herstel tijdens je nachtrust. 

Heb je écht nog trek voordat je gaat slapen? Beperk je eten dan tot eiwitten; dus pak bijvoorbeeld wat walnoten (geen hele zak), een gekookt ei, wat gerookte zalm of een bakje (magere) kwark. 

6. Blijf actief overdag – beweeg!
Regelmatige lichaamsbeweging helpt je om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen. Zorg er echter voor dat je niet te dicht bij bedtijd sport, aangezien dit je juist wakker kan houden.

7. Beperk slaap overdag – liever niet!
Een kort dutje kan verfrissend zijn, maar lange of late dutjes kunnen je nachtrust beïnvloeden. Probeer je dutjes te beperken tot 20-30 minuten in de vroege middag.

Slaap

 

Zorg voor een oplossing bij slaapproblemen!
Als je ondanks het volgen van deze tips nog steeds moeite hebt met slapen, kan het nuttig zijn om met een specialist te praten. Slaapproblemen kunnen soms een onderliggend medisch probleem signaleren dat aandacht nodig heeft. Onder meer kunnen je darmen hierin een rol spelen.

Slaapcoach
Een slaapcoach kan heel behulpzaam zijn! Ben je op zoek naar een slaapcoach?
Laura van Acker van Leefstijlcentrum Breda helpt je graag verder.