Wat te doen bij blaasontsteking

Ben jij een van de ‘lucky ones’ die regelmatig last heeft van blaasontsteking? Lees dan even verder, want er bestaan aanvankelijk nog andere manieren om deze aan te pakken dan met antibiotica. Heb je weleens blaasontsteking gehad dan ben je vast wel bekend met cranberry’s. Maar… wist je dat er een effectiever alternatief bestaat; D-Mannose. Combineer ‘m met pre- en probiotica, en vergeet B12 daarbij niet! 

Bestel hier de combinatie die ik adviseer of pik eruit wat jij nodig hebt.

‘Wat is D-Mannose?
D-mannose is een enkelvoudige suiker die verwant is aan glucose. Van nature komt het in relatief kleine hoeveelheden voor in voedingsmiddelen als appel, perzik, sinaasappel en bessen zoals cranberries en blauwe bessen.

Wat doet D-Mannose?
In de urinewegen hecht D-mannose zich aan de E.coli en schakelt daarbij de mogelijkheden van deze bacterie uit. De E.coli wordt vervolgens weggespoeld, niet gedood of beschadigd.
Heel anders dan bij antibiotica, want met D-Mannose wordt dus de infectie bestreden en het blaasepitheel beschermd. Ook worden er geen ‘goede’ darmbacteriën aangetast. 

Wanneer je last hebt van blaasontsteking en deze wordt veroorzaakt door de E-colibacterie (wat in 80% van de gevallen zo is), zet dan zo snel mogelijk D-Mannose in. Dit is deze D-Mannose een aanrader. Vergeet niet je code BELLYBALANCE voor 10% korting op de website.

Hoeveel moet je gebruiken? 
Als je niet om de haverklap een blaasontsteking hebt, kan je dit behandelen door iedere 3 uur ongeveer 3 gram D-mannose te nemen.
Voor jonge kinderen kan gewerkt worden met halve doseringen. Meestal is de infectie met 1 tot 3 dagen bestreden. Als de behandeling effectief is, zijn de klachten na 24 uur gebruik van D-mannose al afgenomen. Let op: voor de totale behandeling moet je 4 dagen doorgaan.

Heb je wel om de haverklap een blaasontsteking? Dan is het tijd om eens een kijkje in je darmen te gaan nemen. Dat kan met een darmmicrobioomtest. Waarschijnlijk ben je dan namelijk ook al een eind op weg naar resistentie tegen antibioticumkuren. 

Super samenwerking
Wil je de werking van D-Mannose extra ondersteunen en ook je darmen een goede steun in de rug geven? Bestel hier de combinatie die ik adviseer of pik eruit wat jij nodig hebt. 

  Een fijne boost 

Is een andere bacterie de oorzaak, dan is een antibioticum je enige optie.

Hoe komt dat eigenlijk, een blaasontsteking? 
Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak als je verkeerd afveegt: van achteren naar voren in plaats van voor naar achteren. Op die manier breng je de bacteriën dicht bij je urinebuis; niet handig! De E-coli-bacterie vermenigvuldigt zich daar en zoekt vervolgens een plekje in je blaas: hij nestelt zich in het slijmvlies. Het slijmvlies raakt geïnfecteerd en voila, je hebt een blaasontsteking.

Je loopt een iets groter risico op een blaasontsteking in de volgende gevallen: 

  • als er urine in de blaas achterblijft na het plassen
  • na de overgang
  • bij slechte hygiëne
  • als je onvoldoende water drinkt
  • als je zwanger bent
  • bij afwijkingen aan de urinewegen
  • Als je blaas- of nierstenen hebt
  • bij een verminderde weerstand
  • als je een urinekatheter hebt
  • en na het vrijen (goede hygiëne voor en na het vrijen en plassen na afloop verkleint dit risico)

 

Hoe voorkom je zoveel mogelijk een blaasontsteking? 

– Plas goed uit

– drink minimaal 1,5 liter water per dag

– Veeg van voren naar achter

– Ga plassen als je seks hebt gehad. Heb je vaak last van schimmelinfecties? Spoel het dan ook meteen even af onder de douche; niet romantisch maar ook je partner bespaart jou liever de narigheid van een schimmeltje. Leg het gewoon uit, niets geks aan. 

Heb je toch een blaasontsteking en trekt deze door naar je rug, zij en nieren? Ga dan naar de huisarts. 

Wist je dat vitamine B12 mogelijk een belangrijk verschil kan maken?

Wist je dat (chronische) bloedarmoede in verband kan worden gebracht met een terugkerende blaasontsteking? B12-tekort verandert de conditie van je slijmvliezen, waardoor je extra gevoelig bent voor bacteriële infecties. Ook in je blaas.

Vitamine B12 speelt een rol bij de aanmaak van je bloedcellen, DNA, de werking van je zenuwstelsel, het immuunsysteem en het geheugen. Een tekort kan leiden tot serieuze klachten; neurologische klachten, tintelingen, slaap/concentratieproblemen, vermoeidheid, slecht ontgiften, hormonale disbalans en psychische klachten.

LET OP:
B12 suppleren zonder te weten welke startwaarde je hebt, is niet handig. Omdat B12 ook vaak regulier wordt geprikt, kan je het beste zorgen dat je weet vanaf welke waarde je bent gestart. Testen kan je eenvoudig zelf doen met een vingerpriktest van MijnLabtest.

Bestel hier jouw vitamine B12-test